Krönika 

Överjärva Gård blev alltså platsen där höstens allsångsträff ägde rum. Vi hade egentligen från första början velat vara i en lokal på Skansen men när de inte kunde hjälpa oss med det så var alltså Överjärva Gård enda alternativet för oss. Trots den något kylslagna lokalen så gjorde vi vad vi kunde när det gäller element, filtar och värmeljus så till slut blev det ganska mysigt ändå när vi blev 70 personer i logen. 

Det tråkiga var när vi fick ett mycket tråkigt samtal från våran konferencier Sara sent på fredagskvällen. Hon blev tvungen att tacka nej på grund av familjeskäl och där stod vi utan konferencier bara timmarna innan allt skulle börja. Som tur var så ställde Emma upp helt utan repetition och det gick trots allt ganska bra till slut.

Våra första gäster var PETIT VIOLON, en ung och talangfull fiolgrupp från Södermanland. De inledde med en egen låt och som allsång hade de valt att spela ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång". 

Nästa gäst var en artist som aldrig tidigare medverkat i Allsång på Skansen nämligen ROLAND CEDERMARK. Roland gjorde jag klart med tidigt till denna allsångsträff, vi hade hört en skiva med honom där han spelade Evert Taube låtar så att vi tyckte han skulle passa bra in i allsången. Roland spelade ett litet potpurri av egna melodier och eftersom han aldrig medverkat i allsången så tog han chansen och spelade två allsånger, han ville aldrig sluta spela. När vi kontaktade Roland första gången så hade vi ett önskemål att han skulle spela ”Så länge skutan kan gå” av Evert Taube vilket han gjorde. Roland var hos oss redan på fredagen och repeterade, han såg då vårat allsångshäfte och önskade att även få spela ”Lilla vackra Anna”. Micke gav sig ut i publikhavet med mikrofonen.

  

Vad vore en allsångsträff utan FRIDA von SCHEWEN? Nu var hon tillbaka hos oss igen och efter önskemål från mig så sjöng hon en låt på svenska.Frida skulle självklart få leda en allsång också. De flesta förväntade sig säkert att Frida hade valt ”Calle Schewens vals” men denna gång sjöng hon en låt av Ted Gärdestad som heter ”Kaliforniens guld".
Nu är det även officiellt att jag och Micke kommer att jobba tillsammans med Frida. Vi kommer bland annat att göra hennes officiella hemsida som vi arbetar för fullt med nu. Frida har i höst varit med och spelat in en julskiva med en rad svenska artister, bland annat Sven-Bertil Taube, Dogge Doggelito och Shirley Clamp. Mer info finns på www.julskivan.se

 

Artisterna presenterades på löpande band denna eftermiddag. Nästa artist var HÅKAN JOHANSSON ifrån Trollhättan som framförde sin allra första singel ”Sylvia´s Mother”. Håkan hade valt att leda Tommy Nilssons ”Öppna din dörr” som allsång. Håkans fans var tidigt på plats och köade länge utanför entrén. Håkan var en verkligt trevlig bekantskap som vi önskar all lycka i framtiden.

 

För två år sedan medverkade han i Fame Factory. Vi är jätteglada och stolta över att vi lyckades få han till våran allsångsträff. MARCUS ÖHRN klev in på scenen och sjöng ”Ut i natten”. När jag ringde Marcus och frågade om han var intresserad av att komma till oss så bad jag honom att som allsång leda en låt som han sjöng under sin tid i Fame Factory nämligen Magnus Ugglas ”Astrologen”. Ett klockrent val av allsång, Marcus gick runt bland publiken med mikrofonen och ledde allsång som om han aldrig gjort något annat. Att Marcus aldrig medverkat i Allsång på Skansen är en gåta.

Vi hade även besök av våra vänner ifrån Vimmerby. Allsångsledarna JOHAN och MATTIAS påannonserades och som första allsång hade de valt ”Oh boy, oh boy, oh boy” och publiken stod upp och gungade med. De fortsatte med ”Igelkottaskinnet”, ”Dansen går på Svinnsta skär”, ”En kväll i Juni” och ”La dolce vita” innan det var dags för alla gästerna att ta för sig av maten. Det var allt ifrån pastasallad till kalkon, rostbiff, potatissallad och en massa grönsaker. 

Efter maten så fick artisterna signera sina skivor. Det var Frida, Marcus och Håkan som signerade för fullt. 

De artister som ville fick även köra lite extranummer. Det var Petit Violon och Håkan Johansson som framförde några extranummer. Håkan sjöng Beatles ”Let it be” och en låt av sin idol Bon Jovi.

Ett jättestort tack till SIV LINDBERG. Utan din hjälp hade vi helt enkelt inte kunnat genomföra denna allsångsträff.

Ett jättestort tack till våran ljudtekniker Jonas.

Ett jättestort tack till Emma som med kort varsel fick hoppa in som konferencier.

Ett jättestort tack till Linus, Felix och Andreas som skötte all rekvisita, allt ifrån att blåsa upp ballonger till att tända marschaller och sälja lotter.

Ett jättestort tack till Nisse som rest ifrån Västervik för att ta bilderna till våran hemsida.

Ett jättestort tack till Johan och Mattias från Vimmerby för all hjälp vi fick! Jag hoppas att jag kan få med mig ett gäng allsångare från Stockholm så att vi kan anordna en bussresa till Småland och besöka er allsång nästa sommar! 

Jag vill även tacka alla våra artister som medverkade på allsångsträffen:

Tack Petit Violon och lycka till.

Tack Roland som tog med sig dragspelet och spelade så vackert för oss.

Tack Håkan och lycka till med allt.

Tack Marcus. Lycka till och hoppas att vi ses på Skansen i framtiden.

Till sist vill jag tacka Frida. Vi ses snart igen!


Patrik Norgren

 

© allsangpaskansen.com 2006